Tankar om Xbox One-eventet

xbox

I tisdags höll Microsoft sitt efterlängtade event där de utannonserade sin nya spelkonsol Xbox One. Eller det kanske är fel att kalla det för en spelkonsol med tanke på hur lite fokus som lades på själva spelen. Istället satsade man på att framhäva konsolen som en underhållningsmaskin som du ska kunna använda till allting i nöjesväg. Har ni hört det förut? Det har jag, och jag blev inte imponerad denna gång heller. Visst, jag tycker det är smidigt att kunna streama film från min server till PS3:an och titta på Blu-ray/DVD-filmer, men det är inga funktioner som jag inte skulle kunna leva utan. Ska man sammanfatta eventet handlade det om TV och rörelse-/röststyrning. Två ämnen som jag har väldigt lite intresse av.

Året är 2013 och det första Microsoft försöker förklara är hur spännande det är att titta på TV. Genom att prata med Xboxen kan du enkelt byta mellan att spela, titta på TV och lyssna på musik. Den första frågan är varför jag skulle vilja byta mellan dessa aktiviteter genom att prata? Det går snabbare att trycka på en knapp på fjärrkontrollen för att byta till en TV-kanal, och snabbkommandon för musiklyssnande skulle lätt kunna implementeras på Xbox-handkontrollen. Jag kan se vissa användningsområden för röststyrning, såsom att kontrollera belysning i hemmet, men när jag redan sitter framför TV:n känns det helt meningslöst.

Den andra frågan är varför jag ska bry mig så mycket om vad som går på TV? Jag tror inte att jag är ensam om att föredra att själv kunna välja vad jag vill se, och när jag vill se det. Detta görs bäst genom alla play-tjänster som finns tillgängliga och den tablåbaserade TV:n är inget som intresserar mig nämnvärt. Att som Microsoft lägga ner så mycket tid av eventet på att prata om TV-funktioner tycker jag därför var bortkastat.

På det stora hela var eventet en väldigt intetsägande tillställning som hade väldigt lite med spel att göra. Idag när spel är en så pass stor del av nöjesindustrin är det förvånande och tråkigt att ett företag som Microsoft inte vågar tro på att det går att sälja en renodlad spelkonsol utan att börja prata om vad den kan användas till förutom att spela spel.

Här är en video som sammanfattar eventet bra:

Annons

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: